facebook-call facebook-call facebook-call

עבירות סמים בצבא

19.01.2024

עבירות סמים בצבא – מהי הענישה הצפויה

מאז ומתמיד ראה הצבא בחומרה שימוש בסמים, בוודאי בזמן פעילות מבצעית. מכאן שגישת מערכת האכיפה והמשפט הצבאית הייתה קפדנית, קשוחה ומרתיעה יותר מאשר המערכת האזרחית. עם זאת, בשנים האחרונות חלה הקלה בהתייחסות הצבא לנושא זה, בעיקר בכל הקשור לשימוש בסמים "קלים" כגון קנביס לסוגיו, ובעיקר בעת שהייה מחוץ למסגרת הצבאית.

בהתאם לריכוך היחסי שחל במערכת האזרחית, כך גם הגישה של גורמי האכיפה והמשפט הצבאיים נעשתה מקלה יותר. ועדיין, קיימת בהחלט גישה מחמירה בהרבה בצבא כנגד משתמשים בסמים, כאשר ישנו מדרג והבדל משמעותי בין משתמשים בסמים "קלים" לבין המשתמשים בסוגי סם אחרים. בשורות הבאות נבחן מהו העונש הצפוי על שימוש בסמים בצבא.

דברו איתנו >>

שתי הערות מקדימות לגבי ענישה על עבירות סמים בצבא

לפני שיוסבר לגבי הענישה עצמה, יש להבהיר שתי נקודות חשובות. ראשית, כאשר מדברים על עבירות סמים בצבא מתייחסים לכל אדם הנמצא במערכת, ואין זה משנה אם הוא חייל בסדיר, במילואים או בקבע, מהי דרגתו וכן הלאה. שנית, חשוב לדעת כי במידה ומוגש כתב אישום כנגד חייל, המלווה ברישום פלילי, הרי שלרישום עצמו יש השלכות על חייו ביום בו ישתחרר מהשירות הצבאי. אכן, רישום פלילי עלול להוות מכשול משמעותי בלימודי מקצועות שונים, בהשתלבות בעבודות אבטחה ובגופי הביטחון, בקבלה של ויזה למדינות שונות, להוצאת רישיון נשק, ועוד.

הענישה הקשה על עבירות סמים

לפני שידובר בהקלות ובהתייחסות המרוככת של השנים האחרונות, יוסבר על הענישה המחמירה "על הנייר". באופן  עקרוני, כל עונש על שימוש בסמים בצבא מגיע מתוך פקודת הסמים המסוכנים, שמקורה במערכת החוק והמשפט האזרחית. פקודה זו מגדירה בין היתר את סוגי החומרים הנחשבים לסם מסוכן, את הכמויות הנחשבות בגדר שימוש עצמי או לא לשימוש עצמי, את סוגי הפעולות בסמים והעונשים שמוטלים בגינן, ועוד. על פי הפקודה אין הבדל בין סם שנחשב ל- "קל" וסם שנחשב ל- "קשה", אם כי עקב רפורמת אי ההפללה משנת 2019, אכן קיים הבדל בין קנביס להחזקה לשימוש עצמי, ובין סוגי סמים אחרים.

על פי הפקודה, מי שנתפס עם סמים בכמות הנחשבת לשימוש עצמי, צפוי לעונש מרבי של שלוש שנות מאסר. זאת כאמור, למעט מי שנתפס על קנביס לסוגיו בכמות של החזקה לשימוש עצמי. מאידך, אם נתפס אזרח (או חייל) עם כמות הנחשבת מעבר לשימוש עצמי, הרי שמבחינת פקודת הסמים המסוכנים מדובר בהחזקה למטרות סחר, שהעונש המרבי עליה קופץ באחת לעשרים שנות מאסר.

כפי שנראה מייד, בסופו של יום הענישה אינה כה מחמירה. עם זאת, חשוב לזכור כי מערכת האכיפה והמשפט בצבא ידועה בגישתה המחמירה כלפי שימוש בסמים המשפיעים על שיקול דעתו של חייל בעת פעילות מבצעית, וכמובן לגבי סחר, הפצה, תיווך בסמים וכדומה.

הלכה למעשה – מה משפיע על הענישה

כאמור, עונש על סמים בצבא כמעט לעולם אינו מגיע לרף העליון. ראשית, החל משנת 2017 יש הבדל גדול בין מי שנתפס משתמש בנסיבות צבאיות או בנסיבות אזרחיות. המשתמשים בסמים בזמן פעילות מבצעית או בתוך בסיס, אכן צפויים להליכים נוקשים ולהתייחסות מחמירה, הכוללת הליך פלילי צבאי. מאידך, מי שמשתמש בסמים בעת יציאה מהצבא, ואין לו הרשעות קודמות, במרבית המקרים יימנע מהליך ומרישום פלילי. ביכולתו לחתום על הסדר מותנה שבו הוא מודה באשמה, מסכים לעבור בדיקות שתן לגילוי סמים לעיתים, ומתחייב שלא להשתמש עוד בסמים. אל מול חתימה זו, לא יוגש כנגדו כתב אישום והתיק ייסגר.

יחד עם זאת, יש הבדל עצום בין החזקה של סמים ובין עבירות כגון "הפצה" או "תיווך", וכמובן גם "סחר" שנמצאות ברף גבוה בהרבה של חומרה וענישה. ההבדל אמנם עצום, אך לעיתים מדובר בניואנסים קטנים של התנהלות החייל. למשל, במידה וחייל שהשתמש בסמים "כיבד" את חברו בשימוש יחד אתו, או מהחומר שלו, משמעות הדבר היא "הפצה", ולא "שימוש עצמי".

אכן, שימוש "בצוותא", כאשר האחד מביא את הסם וחבריו נהנים ממנו יחד איתו ו/או בנפרד, נכנס לגדר עבירה של "הפצת סם". יודגש, כי לא מתחייב שמדובר בסם שעליו מי מהחברים שילם. ישנם לא מעט מקרים בהם השימוש של חבריו של מספק הסם היה ללא תשלום, וזו אינה עבירה של "שימוש עצמי". כאמור, היא חמורה יותר מ- "שימוש עצמי", הגם שהיא קלה יותר מעבירת מכירה או עסקה אחרת בסם.

גורמים נוספים המשפיעים על הענישה

עבירות סם מנוהלות בבית דין צבאי, ולא כ – 'דין משמעתי'. במקרים אלו מוגש כתב אישום כנגד החשוד שהופך נאשם, ואם יורשע, העונש יהיה בהתאם לרף החומרה ולנסיבות, בין ימים ספורים בכלא, הורדה בדרגה ושלילת רישיון נהיגה, ועד לחודשים ארוכים ואף לשנים (ומעבר לכלא אזרחי) – במקרים של העבירות החמורות כגון "סחר בסם". היבטים נוספים שיכולים להשפיע על הענישה הם עבר פלילי, טיב השירות הצבאי שכבר עשה החייל, מצבו הבריאותי והכלכלי, ועוד.

פנו לעורך דין צבאי

מן האמור לעיל ניתן להבין כי עבירות סמים בצבא אינן עניין של מה בכך. במידה וזומנתם לתת בדיקת שתן או שהחלה חקירה, מהרו לפנות אל עורך דין צבאי שייצג אתכם. עורך הדין רייפר עוסק בייצוג בחקירות של מצ"ח ובהליכים משמעתיים, מטפל בפתיחת תיקים פליליים ומשמעתיים, ומופיע באופן תדיר בבתי הדין הצבאיים. לאורך השנים ייצג חיילים רבים שנחשדו ונאשמו בעבירות סמים, וסייע בהקלת ההאשמות וההליכים שנפתחו כנגדם.

לפרטים נוספים ולקבלת ייעוץ, ליווי וייצוג, פנו אל משרדנו בטלפון 04-8404023 או 052-269-2484.

התקשרו עכשיו WhatsApp